Για μια φανέλα με σήμα το λιοντάρι...

Καλώς ήρθατε στη μεγαλύτερη συλλογή εμφανίσεων του Πανσερραϊκού!

Με νέα φιλοσοφία, ψάχνοντας την παλιά μας αίγλη!

Το Panserraikos Blog παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Πανσερραϊκό της σεζόν 2021-22 λίγο πριν τη σέντρα της Superleague 2!

Ήταν τόσες πολλές οι... τρικυμίες που πέρασε ο αγαπημένος μας Πανσερραϊκός την τελευταία δεκαετία που, ας μην κρυβόμαστε, είχαν ως αποτέλεσμα ο ιστορικός σύλλογος των Σερρών να χάσει ένα μέρος από την αίγλη του παρελθόντος. Είδαμε την ομάδα να μπαίνει σε περιπέτειες, να μην λειτουργεί με σωστή ποδοσφαιρική φιλοσοφία και το μέλλον της να μοιάζει αβέβαιο.

Παρόλα αυτά, η τωρινή διοίκηση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε στον "λάκκο των λεόντων". Με αργά, αλλά σταθερά βήματα ο Πανσερραϊκός λειτουργεί ξανά με έναν τρόπο που μοιάζει υγιής και κυρίως δείχνει να εξασφαλίζει μια σταθερότητα για το μέλλον της ομάδας. Τα άμεσα αποτελέσματα, οι άνοδοι και οι επιτυχίες δεν είναι πλέον αυτοσκοπός στις Σέρρες, με την ΠΑΕ να εστιάζει στην ανάπτυξη, με την επιστροφή των ακαδημιών του συλλόγου υπό την σκέπη της, καθώς και με τα σχέδια για δημιουργία προπονητικού κέντρου που θα ανήκει στην ομάδα, κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει το επίπεδο του συλλόγου για τις επόμενες δεκαετίες.

Μέσα σε όλα αυτά δεν γίνεται να αποφευχθούν και τα λάθη, όπως αυτά που οδήγησαν τα "λιοντάρια" σε μία μέτρια σεζόν στην Football League, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η περσινή περίοδος ήταν αρκετά ιδιαίτερη λόγω των συνθηκών που προέκυψαν ελέω Covid-19. Το θετικό είναι πως οι διοικούντες φαίνεται να αναγνώρισαν τις αστοχίες τους και προέβησαν σε μια σειρά από αλλαγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να δούμε έναν διαφορετικό Πανσερραϊκό κατά την περίοδο 2021-22.

Η πρόσληψη του Ισπανού Ζεράρ Σαραγόσα θεωρήθηκε από μερίδα των φιλάθλων ως επιλογή υψηλού ρίσκου. Η Superleague 2, η... παλιά καλή "Β' Εθνική", είναι μια κατηγορία με πολλές ιδιαιτερότητες που συχνά δυσκολεύει τεχνικούς και παίκτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτήν. Δύσκολες έδρες, κακά γήπεδα, σκληροί αντίπαλοι, μπόλικο... στοίχημα, είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν την κατηγορία... ροντέο.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η επιλογή ενός ξένου τεχνικού που δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα θα αποβεί θετική. Θυμίζω πως ο "Γκουαρντιόλα των φτωχών" είναι ο τρίτος Ισπανός τεχνικός που έρχεται στις Σέρρες, με τους δύο προηγούμενους να μην προλαβαίνουν καν τα επίσημα ματς, ο μεν Άνχελ Πεδράθα το 2009 για λόγους υγείας, ο δε Γιόσου Ουρίμπε το 2011 για αγωνιστικούς λόγους.

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε πως τα πρώτα δείγματα γραφής του κυρίου Σαραγόσα είναι άκρως θετικά τόσο σε ότι αφορά το κομμάτι της προπόνησης, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τον Ισπανό κόουτς να κερδίζει τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους με την όρεξη και το πάθος που έχει για τη δουλειά του. Η ομάδα έχει μια νέα, ξεκάθαρη φιλοσοφία, προσπαθεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, με έμφαση στην κατοχή και την ορθολογική ανάπτυξη και σύστημα 4-3-3 με έναν αμυντικό μέσο, στοιχεία που δείχνουν ότι άσχετα από το εάν θα έρθουν ή όχι τα αποτελέσματα, θα δούμε... μπαλίτσα και όχι κλωτσοσκούφι!

Ακολούθησε το Panserraikos Blog στο Instagram με ένα κλικ εδώ!

Σε ότι αφορά το ρόστερ, ξεκινώντας από τα γκολπόστ, στην ερυθρόλευκη εστία δεσπόζει η παρουσία του Ζαχαρία Καβουσάκη. Και μόνο το γεγονός ότι ο Κρητικός γκολκίπερ κατέρριψε πέρυσι το ρεκόρ του μεγάλου Παναγιώτη Κελεσίδη λέει πολλά και όλα δείχνουν πως θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και φέτος. Σταθερός, εμπνέει εμπιστοσύνη, "γεμίζει" με την παρουσία του την εστία και έχει καλές επεμβάσεις. Τον πλαισιώνουν στην τριάδα των τερματοφυλάκων ο Παναγιώτης Κατσίκας που προέρχεται από μία τριετία στην Α' Εθνική ως παίκτης της Λαμίας, αλλά και ο δικός μας Χρήστος "The Spiderman" Γιαννακίδης που εξασφάλισε μία θέση στο ρόστερ μετά τη θετική του παρουσία ως δανεικός στον Απόλλωνα Παραλιμνίου.

Στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία του Κώστα Δημητρίου, ενός παίκτη που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει εμπειρία υψηλού επιπέδου, μιας και έχει καταγράψει συμμετοχές με ένα δυνατό ευρωπαϊκό κλάμπ, αυτό της Βασιλείας. Η άτυχη στιγμή που είχε στο πρόσφατο ματς κυπέλλου κόντρα στον ΝΠΣ Βόλο δεν πρέπει να τον... πάρει από κάτω και οφείλουμε όλοι να τον στηρίξουμε. Τον Δημητρίου πλαισιώνουν ο Θανάσης Γιανναράκης, ο Θρακιώτης σέντερ μπακ που βαδίζει στην τρίτη του σεζόν στον "λάκκο των λεόντων" και δείχνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Σαραγόσα, ο παλιός μας γνώριμος Χρήστος Κουκόλης που είναι αρκετά έμπειρος στην κατηγορία, καθώς και ο Τρύφων Κασμερίδης που έκανε "γεμάτη" χρονιά πέρυσι.

Στο δεξί άκρο, ο Βολιώτης Αλέξανδρος Ζέρης έχει πάρει την φανέλα του βασικού στο σπίτι του και όχι άδικα, μιας και πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο παίκτη που γνωρίζει τα... κατατόπια, ενώ στα αριστερά θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός. Βλέπετε, ο Αργεντίνος Μάρκος Πίντο που παρέμεινε στην ομάδα μετά από μία χρονιά προσαρμογής στις Σέρρες θα έχει πλέον να ανταγωνιστεί τον πολύ ικανό ακραίο μπακ Αντώνη Φουάση που με το... καλημέρα έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και λογίζεται ως μια πολύ έξυπνη κίνηση.

Σε ότι αφορά τους αμυντικούς μέσους ο Ζεράρ Σαραγόσα έχει αρκετά "εργαλεία" στα χέρια του, με πρώτο και καλύτερο τον Νίκο Κρητικό. Μετά την περσινή του παρουσία ο Κερκυραίος μέσος δείχνει να κερδίζει δίκαια τη θέση του στο αρχικό σχήμα, όντας η προσωποποίηση του πάθους και της δυναμικότητας που θέλει να δει ο κόσμος του Πανσερραϊκού στο χορτάρι. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν για αυτήν τη θέση είναι ο έμπειρος Χουλιάν Μαρκιόνι, που μπορεί να παίξει και πιο μπροστά, ο νεαρός Θωμάς Καραμπέρης που έχει πολύ καλά στοιχεία, αλλά και ο Θοδωρής Σιδηρόπουλος που "εξαργύρωσε" την πολύ καλή του παρουσία στον Αετό Οφρυνίου με την μεταπήδησή του στα "λιοντάρια".

Από εκεί και πέρα, στις δύο θέσεις των "οκταριών" η ομάδα διαθέτει εμπειρία και ποιότητα που έχουν λίγες ομάδες της κατηγορίας. Ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία του Δημήτρη Ανάκογλου που μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του για να γίνει ο "μαέστρος" της ορχήστρας και στο ξεκίνημα μοιάζει τρομερά ορεξάτος και αποτελεσματικός, αλλά και αυτή του Στέργιου Τσιμίκα, του... δικού μας Τσιμίκα που έχει συνδέσει το όνομά του με τον Πανσερραϊκό όντας ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με την φανέλα της ομάδας στο υπάρχον ρόστερ! Πολύ καλή θεωρείται και η προσθήκη του Παύλου Έππα, ενός μέσου μόλις 23 ετών, αλλά με μια σειρά από "γεμάτες" χρονιές στις μικρές κατηγορίες. 

Άφησα για το τέλος τον Γιώργο Παπαβασιλείου, μιας και ο μεσοεπιθετικός από την Αγγίστα Σερρών είναι από τους παίκτες που θα μπορέσει να προσφέρει τόσο στην μεσαία γραμμή, όσο και στην κορυφή της επίθεσης. Ο αγαπημένος της ερυθρόλευκης κερκίδας, "El Mago", έχει τεχνική κατάρτιση που σπανίζει σε αυτό το επίπεδο, συνδυάζοντας την ικανότητα στο δημιουργικό κομμάτι με αυτό στην εκτέλεση και αν βρεθεί στη μέρα του μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα, με τον κόουτς πάντως να μην του δίνει ακόμα ευκαιρίες.

Η ομάδα μοιάζει "γεμάτη" και στις θέσεις των εξτρέμ, έχοντας κρατήσει στο δυναμικό της τον Φαμπρίτσιο Κόντσι, τον "Μέσι των φτωχών" που μας συστήθηκε στην Δ' Εθνική και διανύει πλέον την τρίτη του σεζόν στις Σέρρες, έχοντας αποδείξει ότι είναι αρκετά ικανός στο να "σερβίρει" γκολ στους συμπαίκτες του, αλλά και να εκτελεί. Μαζί με αυτόν παρέμεινε στην ομάδα και ο... όνομα και πράγμα Μέσι, εξαργυρώνοντας τη θετική του παρουσία στην Football League, μιας και ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις.

Η πιο σπουδαία κίνηση για τα άκρα όμως ήταν η προσθήκη του Χικάμ Κανίς, ενός παίκτη που διαθέτει τεχνική και ταχύτητα και που θα αποτελέσει βαρόμετρο με την απόδοσή του, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η παρουσία του Σιακά Αϊνταρά. Προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής της Μίλαν, πρόκειται για έναν πραγματικά ταχύτατο παίκτη που όμως έχει περιορισμένες ικανότητες στο τεχνικό κομμάτι και μένει να δούμε πως θα τον εκμεταλλευτεί ο Ισπανός κόουτς. Σε όλους τους παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τους δύο Σερραίους πιτσιρικάδες, τον Μάριο Σοφιανό που είναι μια... μπαλαδόφατσα με ποδοσφαιρικό θράσος, καθώς και τον Αλέξανδρο Μασκανάκη που παρότι είναι μόλις 17 ετών βρίσκεται για τρίτη στη σειρά σεζόν στον "λάκκο των λεόντων"!

Κλείνουμε με την κορυφή της επίθεσης, την μοναδική θέση στην οποία ο Πανσερραϊκός δεν μοιάζει να είναι "γεμάτος". Το αντίθετο μάλιστα. Έχοντας χάσει σε σχέση με την περσινή σεζόν τους Γκούρτσα, Πράντο και Ολαϊτάν, τα "λιοντάρια" απέκτησαν μόνο έναν καθαρό φορ, τον Ριβάλντο Κορέα. Αναμφίβολα, η επιλογή ήταν ριψοκίνδυνη και παρότι ο Κολομβιανός ξεκίνησε τη σεζόν με δύο γκολ σε ισάριθμα ματς, στάθηκε άτυχος μιας και ένας σοβαρός τραυματισμός θα τον αφήσει εκτός γηπέδων για το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Πλέον μοναδική επιλογή καθαρού φορ αποτελεί ο νεαρός Δημήτρης Θεοδωρίδης που όμως έκανε λίγες συμμετοχές πέρυσι και είναι δύσκολο να σηκώσει μόνος του το "βάρος". Μια άλλη εναλλακτική είναι ο Γιώργος Παπαβασιλείου που αναφέραμε παραπάνω, μιας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να παίξει στην κορυφή, όμως ο κόουτς Σαραγόσα προς το παρόν προτιμάει άλλες επιλογές, έχοντας χρησιμοποιήσει ως φορ ακόμα και τον Στέργιο Τσιμίκα!

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Πανσερραϊκός διαθέτει ένα αρκετά νεανικό ρόστερ, με μόλις δύο παίκτες πάνω από 30 ετών (Καβουσάκης 32, Ανάκογλου 30), με το 75% του έμψυχου δυναμικού να είναι Έλληνες ποδοσφαιριστές και ένα 25% να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Νεανικό ρόστερ λοιπόν, με λίγες προσθήκες νεαρών ξένων παικτών και με έναν προπονητή που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής και που θα κληθεί να δουλέψει χωρίς ιδιαίτερο άγχος, μιας και με δεδομένη την άδικη και χωρίς λογική δομή του νέου πρωταθλήματος είναι πολύ δύσκολο η ομάδα να διεκδικήσει την άνοδο, ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο να μπλέξει σε... περιπέτειες.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του Πανσερραϊκού της σεζόν 2021-22 και μένει να δούμε εάν κατά τη διάρκεια της περιόδου θα γίνουν τα πρώτα βήματα ώστε να χτιστεί μια ομάδα που θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσει με σωστές βάσεις την επιστροφή της στην Α' Εθνική, κάνοντας τις κερκίδες στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών να γεμίσουν με κόσμο όπως τις παλιές καλές ημέρες! Προς το παρόν οι φίλαθλοι μοιάζουν να "ζεσταίνονται" βλέποντας την ομάδα να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και μένει να δούμε τη συνέχεια!

Ακολουθεί αναλυτικά το ρόστερ της ομάδας με τα στοιχεία του κάθε παίκτη. Σε παρένθεση τα μέχρι τώρα στατιστικά τους με τη φανέλα του Πανσερραϊκού (συμμετοχές/γκολ/ασίστ) στα οποία υπολογίζονται και τα τρία παιχνίδια για το Κύπελλο Ελλάδας στην τρέχουσα σεζόν.

Τερματοφύλακες

13. Κατσίκας Παναγιώτης, 10/03/1999 (0/0/0)
22. Καβουσάκης Ζαχαρίας, 11/01/1989 (21/0/0)
28. Γιαννακίδης Χρήστος, 10/10/2000 (24/0/0)

Αμυντικοί

2. Ζέρης Αλέξανδρος, 26/02/1994 (45/3/9)
3. Δημητρίου Κωνσταντίνος, 30/06/1999 (2/0/0)
5. Κασμερίδης Τρύφων, 08/10/1995 (59/2/1)
14. Γιανναράκης Αθανάσιος, 06/01/1999 (34/1/1)
18. Κουκόλης Χρήστος, 26/04/1990 (17/0/1)
25. Φουάσης Αντώνης, 13/06/1998 (2/0/1)
29. Πίντο Μάρκος, Αργεντινή, 25/01/1994 (15/0/2)

Μέσοι

4. Καραμπέρης Θωμάς, 29/01/2002 (1/0/0)
6. Κρητικός Νικόλαος, 01/11/1994 (18/0/0)
8. Τσιμίκας Στέργιος, 16/02/1994 (168/7/4)
10. Ανάκογλου Δημήτριος, 06/09/1991 (104/6/10)
16. Σιδηρόπουλος Θεόδωρος, 19/01/2002 (0/0/0)
19. Έππας Παύλος, 18/08/1998 (2/0/0)
24. Μαρκιόνι Ζουλιάν, Αργεντινή, 11/03/1993 (18/2/0)

Εξτρέμ

7. Κόντσι Φαμπρίτσιο Καρντόσο, Αργεντινή, 01/05/1998 (35/11/15)
11. Κανίς Χικάμ, Μαρόκο, 16/08/1997 (3/1/0)
17. Μασκανάκης Αλέξανδρος, 08/08/2004 (18/3/2)
23. Σοφιανός Μάριος, 24/11/2003 (2/0/0)
27. Αϊνταρά Σιακά, Μάλι/Ιταλία, 13/05/2001 (2/0/0)
90. Μέσι Κεσιέ, Ακτή Ελεφαντοστού, 20/01/2000 (17/1/5)

Επιθετικοί

9. Ριβάλντο Κορέα, Κολομβία, 07/09/1999 (2/2/0)
69. Θεοδωρίδης Δημήτριος, 08/08/2002 (7/1/0)
92. Παπαβασιλείου Γεώργιος, 06/04/1992 (60/26/10)